DIETE IN ZDRAVJE

 
 

hujšanje in diete

Hujšanje ni enostavno.

V današnji “instant” dobi je težko obdržati telesno težo, težko je načrtovati obroke, težko je poskrbeti za 5 uravnoteženih obrokov. Povsod na nas prežijo reklame, ki nam zatrjujejo, da je zdrav hitri obrok z o% maščobe. Ko to uživamo, nam ni jasno, kako to, da kljub temu, da skoraj nič ne jemo in jemo lahko hrano, kilogrami ne gredo dol; ravno nasprotno, kilogrami se vztrajno kopičijo.

Ste se že vprašali:”Kje tiči prevara?”

Mogoče pa je prav “lahka” hrana tista, ki nas spravlja v začaran krog neustavljive lakote. Pobliže poglejmo lahko hrano.

Kaj vsebuje jogurt z  0% maščobe, kaj vsebuje sadna skuta z 0,1% maščobe, Kaj vsebuje lahka gazirana pijača? Vsa ta živila vsebujejo nekaj, kar zavede nevedne ljudi in jih pripelje do prepričanja, da je to zdrav obrok, ki je dober, ki vsebuje hranila za naše telo, da bodo naši otroci bolj zdravi, da bodo imeli bolj trdne kosti, da bomo pojedli zdravo  in dobro malico, čeprav nimamo časa za poluren odmor. Sliši se lepo – ste pomislili, da mogoče prelepo, da bi bilo res?

Vse pripravljene skutke, jogurti s sadjem, lahki napitki… vsebujejo malo maščob. Prepričali so nas, da maščoba redi. Logično – pojem nekaj mastnega, kar se prilepi na moja stegna v obliki maščobe. Pa ni točno tako. Obstajajo dobre in slabe maščobe. O dobrih maščobah lahko izveste več na spletni strani http://www.srecno-zivljenje.com/omega-3.html.

zdravo hujsanje-minka gantar

Tukaj pa  bomo govorili o sladkorjih. Res da se določeni proizvodi reklamirajo pod nazivom zdrav proizvod, ker vsebuje malo maščob, po drugi strani pa so polni sladkorja. Na etiketi niti ne piše sladkor, pač pa ogljikovi hidrati.

Na sliki je sendvič. Kruh je spečen iz bele moke, ki spada v skupino ogljikovih hidratov.  Bela moka se v krvi spremeni v krvni sladkor, ki je potreben za proizvodnjo energije. Če bi kot nekoč še vedno fizično delali, bi ves ta sladkor porabili za proizvodnjo energije. Ker pa temu ni tako, se ta sladkor spremeni v zalogo energije za čase, ko jo bomo potrebovali. Ker pa je danes čas računalnikov in sedečega dela, te energije ne porabimo in ostaja tam, kjer nas najmanj ovira – na trebuhu in stegnih.Preglednico ogljikovih hidratov najdete na strni glikemični indeks

maščoba na trebuhu