KROMPIR – HUJŠANJE

 
 

Ali krompir redi?   Odgovor je pritrdilen – krompir redi!


Krompir ni užiten surov – surov ima namreč glikemični indeks okoli 25 – prav tako kot vse  sveže gomoljnice – korenje, pesa, koleraba, redkev, repa….

V gomolj rastlina shrani škrob. S kuhanjem ali  cvrtjem se med procesom »gelatinizacije« škrobne celice nabreknejo in začnejo razpadati, zaradi česar se kasneje lažje presnovijo. V tem postopku se vrednost ogljikovih hidratov poveča kar za 65 %.

KROMPIR REDI HUJSANJE DIETE

Če povem po domače. Surove gomoljnice vsebujejo zelo malo sladkorja in ne redijo, s kuhanjem pa se struktura zelo spremeni in zaradi tega zelo redijo. Če za primer vzamemo sveže korenje, ki ima glikemični indeks 35, s kuhanjem se mu poveča vrednost sladkorja in s tem glikemični indeks kar na 75.

Krompir  – najslabša izbira je čips. Glikemični indeks ima kar 95. Kako se vam sproži želja po še, točno veste, ko ga začnete jesti in ne morete nehati.

Pečen krompir ima glikemični indeks 85,  krompir iz mikrovalovne pečice pa 82, instant krompir prav tako čez 80.

Kuhan krompir v olupku ima glikemični indeks okoli 65, če pa ga predhodno olupite,  ima glikemični indeks okoli 80. Tudi pire krompir ima glikemični indeks  okoli 80.

Goreči nasprotnik krompirja g. Montignac o priljubljenem pečenem krompirčku ali pomfritu pravi, da je nekaj najhujšega, kar se nam lahko zgodi. Katastrofalno je, da v vsaki restavraciji kot prilogo obvezno ponujajo pražen krompirček, medtem ko o zelenjavi ni ne duha ne sluha. Krompir je hrana za svinje, se zgraža Montignac. Da bi ga lahko jedli, ga moramo termično obdelati, s čimer škrob iz krompirja dobi visok glikemični indeks. Ljudje so ga jedli v 19. stoletju, ker je bil poceni, se zaradi krompirja niso redili, saj so ga jedli skupaj z zelenjavo, pravi Montignac.

Jejte mrzel krompir

Ko skuhate krompir, med procesom tako imenovane škrobne celice nabreknejo in začnejo razpadati, zaradi česar se kasneje lažje presnavljajo. Če krompir zatem pustimo, da se ohladi, se začne škrob strjevat, se spremeni v t. i. odporen škrob, ki je odporen na prebavo. Ker ga telo ne more prebaviti, tako kot vlaknin, preide naravnost v debelo črevesje, kjer pomaga uravnavati njegovo delovanje. V študiji, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, so strokovnjaki ugotovili, da ima ohlajen krompir kar 13 odstotkov odpornega škroba, medtem ko ga topel kuhan krompir vsebuje le 7 odstotkov. Če ga pripravljate v solati, krompirja nato nikar ne mešajte z majonezo, saj boste tako uničili vse njegove dobrodejne učinke. Krompirjevo solato začinite raje s čebulo, drobnjakom, oljčnim oljem ali nemastnim grškim jogurtom.

Ne stradajte

Prav nobene potrebe ni po stradanju. Sodobna hrana, ki jo uživamo dandanes, se zelo razlikuje od tiste, ki so jo jedli pred nekaj stoletji. V veliki večini primerov ima visok glikemični indeks, zato je nadvse pomembno, kaj jo jemo. Montignac ne nasprotuje sarmi in čevapčičem, toda jesti jih je treba s solato, ne pa skupaj s pire krompirjem, ki dviguje raven krvnega sladkorja.

Krompir vsebuje res veliko sladkorja – ogljikovih hidratov in zaradi tega redi – predvsem, če ga jemo kot samostojni obrok. Vrednost sladkorja se mu zmanjša, če ga jemo skupaj s svežo zelenjavo, kuhano zelenjavo in nekaj mesa – v velikosti ene dlani.

KROMPIR ZDRAVOBROK

Primer kosila:

  • Pražen krompir – GI 75 (2 žlici)
  • Kuhan brokoli (al dente) – GI 15 (3-4 cvetke)
  • Puranji zrezek na žaru – GI 0 (velikost ene dlani)
  • Sveža solata – GI 15 (lahko je pojeste kolikor hočete)

Skupni glikemični indeks je 105 . 4 živila =26,25

Razlaga: Kljub temu, da ste jedli krompir, boste lahko shujšali. Ker je skupni glikemični indeks obroka nižji od 30, je to obrok za hujšanje.

Še to moram dodati, da sem nekje zasledila, da ne smemo jesti krompirja, zelenjave in mesa v istem obroku. Tega sem se lata nazaj tudi sama držala in ker nisem ljubiteljica mesa, sem izključila iz prehrane meso. Jedla sem samo krompir in zelenjavo. Zaradi tega sem se neprestano borila s svojimi kilogrami. Kot lahko vidite zgoraj – beljakovine ne vsebujejo sladkorja in pomagajo zniževati skupno vrednost sladkorja v obroku.  Zato to teorijo pospravite na odpad, ker je popolnoma neuporabna.

Več informacij : glikemični indeks  in zdarvo hujšanje