Hujšanje in spanje – pomanjkanje spanja redi!

 
 

Šokantno razkritje: pomanjkanje spanja redi!

Pred kratkim sem našla zanimiv članek v Dormeo novicah in vam ga posredujem naprej.

“Vsi vemo, da pomanjkanje spanja povzroča utrujenost in slabo voljo. Po neprespani noči sitnarite, nervozno hupate na cesti… Ko pridete domov, vas vse moti: partner, otroci…

Najraje bi se zavlekli v kot z ogromnim sendvičem v roki in ga splakniili s pol litra kokakole.

Zveni znano? Če se vam taka praksa pogosto ponavlja, dobro razmislite o svojem spanju. Očitno gre nekaj narobe, številka na tehtnici pa seveda navzgor.

Preštejte ure svojega spanja, nato pa še kilograme.

Pomanjkanje spanja redi, to je dejstvo. Študija na 30 mladih, vitkih ženskah in moških je dokazala, da so tisti, ki so ponoči spali le 6 ur, začeli pridobivati maščobo, medtem ko so tisti, ki so spali vsaj 8 ur, obdržali normalno telesno težo. Kako je to lahko povezano, se sprašujete?

montignac-hujsanje

Krivci: ogljikovi hidrati

Zakaj manj spanja redi, je močno zanimalo tudi strokovnjake, zato so raziskavo ponovili. Skupini 20-letnih mladih moških so ob normalnih dnevnih aktivnostih dovolili le 4 ure spanja in ugotovili, da jim je drastično padla sposobnost prebavljanja ogljikovih hidratov.

To pomeni: Če so jedli ogljikove hidrate, npr. kruh, testenine, riž in krompir, telo energije iz hrane ni uporabljalo, ampak jo je začelo kopičiti v obliki maščobnih oblog.

Neprespani pomeni lačni!

Drugi razlog, ki vpliva na pridobivanje telesne teže, je še bolj pomemben. Znanstveniki so namreč ugotovili, da neprespani jeste več. Točen razlog za to še ni jasen, vendar je možno, da možgani zaradi premalo spanja čutijo pomanjkanje energije in v spodbujajo človeka, da prekomerno je, četudi je že zaužil zadostno količino kalorij. Zato bi ob neprespanih dnevih najraje snedli vola in pol!

Težave s težo? Za začetek poskusite z dobrimi spalnimi navadami.

Dober spanec je torej zelo pomemben za kontrolo telesne teže, apetita in lakote. Da bi bili zdravi in zadovoljni s svojim telesom, enostavno morate vstati sveži in naspani, da se lahko vsak dan zdravo prehranjujete in telovadite. In omejite morebitno nažiranje.”

Zanimiva knjiga SPIMO IN HUJŠAJMO vam pove še več  o tem, predvsem pa, kaj je potrebno narediti, da boste v spanju shujšali. PRIPOROČAM! Lahko  kot darilo – Marija, zakaj pa ne sami sebi!

ljubezen do sebe

Uspešen dan vam želim, pa pojdite danes prej spat!

P.S.: Ste se že kdaj tehtali  zvečer in zjutraj. Ali se tudi vam dogaja, da imate zjutraj 1 kg manj? Ali je možno, da ste ponoči shujšali? Možno je, seveda. Dokazano lahko shujšate v spanju… Pred kratkim mi je gospa Mojca sporočila, da je njen sin shujšal z metodo hujšanja v spanju 12 kilogramov, ona pa je v pasu izgubila 11 centimetrov. Preberite njeno zgodbo. Mojca hujša po sistemu, ki je opisan v knjigi Spimo in hujšajmo.