GLUKOMANAN – čudežna vlaknina

 
 

Glukomanan dieta

Glukomanan dieta zaradi svojih odličnih rezultatov postaja izjemno priljubljen način za izgubo telesne teže.

Najtežji del vsake diete je lakota. Ko nezdravo in kalorično bogato hrano začnemo nadomeščati z lahkimi obroki, nas začne želodec s kruljenjem in krči opozarjati, da mu sprememba ni preveč všeč. Lakota je največja ovira vsake diete in tudi glavni razlog, da večino diet končamo predčasno in žal neuspešno. Če bi lahko rešili to težavo, bi hujšanje postalo neverjetno lahko. In vendarle obstaja rešitev za to težavo – sliši na zelo čudno ime GLUKOMANAN.

glukomanan-hujšanje

Kaj je to glukomanan?

Zaradi neverjetnih uspehov pri  hujšanju postaja glukomanan vedno bolj priljubljen kot prehransko dopolnilo pri najrazličnejših dietah. Kaj sploh je to glukomanan?

Glukomanan je vlaknina, topna v vodi. Pridobivajo jo iz gomolja rastline Wina Konjak Manjan. Ko jo zmešamo z vodo, postane gosta in dobi obliko gela. Glukomanan je v svetu poznan tudi kot super vlaknina - saj lahko vsrka tudi do 50 krat toliko vode, kolikor znaša njegova lastna teža. Tako povečana zmes zavzame prostor v želodcu in črevesju ter zagotavlja občutek polnosti in sitosti.

Kako deluje glukomaman?

 • Glukomanan vzamemo 30 minut pred jedjo z veliko vode. V želodcu bo zaradi stika z vodo povečal svojo prostornino tudi do 50 krat.
 • Še preden boste začeli jesti svoj obrok, bo želodec poslal možganom sporočilo, da je poln. Zaradi tega boste pojedli veliko manj, kot pojeste običajno. Ta rešitev je idealna za tiste, ki se radi prenajedate in kar ne morete nehati jesti vse do tiste točke, ko vam je že slabo.
 • Že do te točke Glukomanan odlično opravi svoje delo. Vendar to ni vse – najbolje šele pride.
 • Glukomanan v želodcu upočasni premikanje hrane – želodec se zaradi tega prazni počasneje. Tako boste po obroku dlje časa siti. Tudi, ko enkrat hrana iz želodca preide v tanko črevo, se začne glavno delovanje glukomanana.
 • Zaradi svoje viskoznosti se kot gel razprostre po površini tankega črevesja, ker se odvija absorbcija (vsrkavanje) hranil v krvni obtok. Glukomanan absorbira maščobo iz hrane, ki tako namesto, da bi preko stene tankega črevesja prešla v krvni obtok, samo potuje skozi črevesje. Glukomanan jo elegantno “pospremi ven” iz telesa. In to še ni vse!
 • Veliko študij je dokazalo, da jemanje glukomanana pred obrokom zmanjša odziv inzulina in krvnega sladkorja celo za polovico! Z drugimi besedami, glukomanan  učinkovito zmanjša glikemični indeks posameznega živila. Študije so pokazale, da je prav hrana z visokim glikemičnim indeksom tesno povezana s povečanim tveganjem srčno žilnih bolezni in diabetesom.
 • Glukomanan  torej ovira vsrkavanje maščob in glukoze – rezultat je kar nekaj ugodnih vplivov na telo:
 • ščasoma se začnejo nižati vrednosti slabega LDL holesterola v krvi in hkrati viša dobri HDL holesterol.
 • telo zaradi oviranja vsrkavanja absorbira manj kalorij iz zaužite hrane
 • ni več nihanja krvnega sladkorja, ki ga ponavadi povzroči hrana z visokim glikemičnim indeksom. Zaradi tega boste tudi dalj časa po obroku siti.

vlaknine glukomanan

Ste kdaj kupovali tablete za hujšanje? Neverjetna izbira različnih izdelkov, neverjetne obljube o uspešni izgubi kilogramov, izjave zadovoljnih strank, …. na koncu pa razočaranje in še kakšen kilogram za povrh.

Zavajanje kupcev, predvsem na področju prehranskih dopolnil, je eden od glavnih problemov, s katerim se je spopadla Evropska komisija nekaj let nazaj. V sodelovanju z EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) je bil kar 10 let v pripravi projekt, ki bi tudi zakonsko uredil taka zavajanja kupcev.

Po novi evropski zakonodaji, ki velja od decembra 2012, je pri predstavitvi in oglaševanju izdelka dovoljeno navajati zdravstvene trditve in blagodejne učinke na zdravje samo pri izdelkih, ki jih je tudi uradno odobrila EFSA. V 10 letih je bilo na EFSA poslanih v potrditev in odobritev preko 44.000 najrazličnejših prehranskih dopolnil in sestavin. EFSA jih je odobrila samo 222 – eden od teh je tudi glukomanan! Od vseh prehranskih dopolnil za hujšanje je glukomanan  edini, ki je dobil uradno potrditev od EFSA.

Pri glukomananu je EFSA odobrila dve zdravstveni trditvi:

 • pomaga pri izgubi telesne teže
 • pomaga pri zmanjševanju holesterola v krvi.

Glukomanan je tako učinkovit, da lahko hujšate, tudi če ne spremenite svojih prehranjevalnih navad

Z glukomananom so bile opravljene številne znanstvene študije, ki so brez izjeme pokazale izgubo telesne teže. Sprva so bile študije opravljene s posamezniki, ki so tudi zmanjšali vnos kalorij v dnevni prehrani. Kasneje pa so različne študije pokazale, da je bil glukomanan učinkovit tudi, če osebe v preizkusu niso spremenile svojih prehranjevalnih navad. Zakaj?

 • Ker je želodec poln že pred obrokom, boste zaradi tega pojedli manjšo porcijo, kot ste navajeni. Manjša porcija pomeni tudi manj kalorij.
 • Ker glukomanan ovira absorbcijo ogljikovih hidratov, bo krvni sladkor narasel počasneje. Zaradi tega ne bo dvigov in padcev glukoze, ki so glavni razlog za napade lakote in željo po sladki hrani takoj po glavnem obroku.
 • Glukomanan v tankem črevesju tudi ovira vsrkavanje maščob, ki so kalorijsko najbogatejše. Tudi tukaj telo absorbira manj kalorij.

Glukomanan je učinkovit, tudi če ne spremenite svojega načina prehranjevanja. Čeprav menim, da je dieta primeren trenutek, da se vsaj malo spremenijo tudi prehranjevalne navade.

Ob glukomanan dieti spremenite prehranjevalne navade – tako bo uspeh še večji in hitrejši

 • Jejte sveže sadje in zelenjavo večkrat dnevno. Tako boste dobili sveža hranila, polna vitaminom, mineralov in encimov. Sveže sadje in zelenjava že vsebujeta polovico prebavnih encimov, ki so potrebni za prebavo. Tako boste razbremenili vaš prebavni sistem.
 • Vaš izbor hrane naj temelji na nepredelani in sveži, polnovredni hrani. Izbirajte polnozrnata živila. Nekaj primerov: rjav riž, polnozrnati špageti, ovsena kaša namesto belega kruha (polbeli kruh tudi ni polnozrnato živilo), sveža zelenjava. Omejite uživanje škrobnate hrane, kot so  krompir, bel kruh, bele testenine in bel riž. (vir :www.hujsanje-diete.tag.si)