BOROVNICE

 
 

Kot otrok sem odraščala v majhni vasici v Selški dolini. Pri vsaki hiši je bila kopica otrok. To je bil čas druženja in  veselja – v času zrelih borovnic, smo se otroci iz cele vasi odpravili v gozd.

borovnice-imunski-sistem-antioksidanti-vitamin-c-flavonoidi

Časi se spreminjajo.

Mnogi se danes bojijo klopov, zato se raje ne podajo v gozd.

Škoda– ne vedo, kaj zamujajo!

Klopi naj vas  ne skrbijo. Preden greste  v gozd se napršite  s sredstvom proti klopom. Resda ima močan vonj, vendar pomaga. Ko pa boste prišli iz gozda, se takoj stuširajte, vso obleko pa dajte v pranje. O klopih  ne  bo ne duha, ne sluha.

Vonj po gozdu, narava in mir vam bodo napolnili telo in dušo; drobni sadeži pa vas bodo okrepili. Že samo nabiranje borovnic vam bo pomagalo pri krepitvi mišic na nogah, samo uživanje tega super sadeža pa vam bo naredilo samo dobre stvari.

Ali ste vedli, da borovničev sok pomaga pri odvajanju od kajenja?

Presni borovničev sok je eno najboljših in najnaravnejših sredstev za izpiranje in grgranje. Zdravi afte, vnetje dlesni, angino, katar v grlu. Odpravlja smrad iz ust, zaradi česar naj ga uživajo kadilci. Če ga kadilec redno pije in verižno ne prižiga cigaret, naj bi mu zbujal celo odpor proti kajenju. Čim dlje traja ta kura, tem bolj bo naraščal odpor zoper cigarete. V ta namen je potrebno uživati čisto majhne požirke večkrat na dan, preden pa sok pogoltnemo, ga je treba dalj časa zadrževati v ustih. Ta sok naj bi zniževal tudi krvni tlak.

Borovnice so  super sadež, ki mu ni para!

Vsebujejo:

 • C-vitamin je potreben za tvorbo kolagena, ta pa vpliva na lepo in mladostno kožo, čvrste žile, prožne sklepe… Pomaga tudi pri hujšanju
 • vitamin E – vitamin mladosti, ki pripomore k hormonskemu ravnovesju
 • določene vrste B-vitaminov, ki spodbujajo presnovo in delujejo na živce
 • bioflavonoidi, ki so močni antioksidanti
 • karotenoide, ki delujejo zaščitno na maščobni del celice
 • kalij, ki spodbuja odvajanje vode iz telesa
 • kalcija, ki je potreben za gradnjo kosti, zob in mišic; potreben pa je tudi za normalno bitje srca in delovanje živčevja
 • železo, ki je potreben za dobro kri
 • fosforja, ki pomaga ledvicam, da normalno delujejo
 • polifenoli, zelo močni antioksidanti, ki jih najdemo v nekaterih delih posameznih rastlin, predvsem v lupini
 • Mangana, ki vpliva na lepo kožo,na  dober spomin in  proti bolečinam v sklepih
 • Magnezij, ki deluje v celici kot vžigalica – za tvorbo energije
 • pektin – vodotopna vlaknina, ki ureja prebavo

borovnice - superzivilo-pomagajo proti vnetjem

Borovnice koristijo diabetikom in pomagajo pri “kurji! slepoti

Borovnice se izkažejo zlasti pri različnih težavah z očmi. Strokovnjaki danes svetujejo, naj ljudje,ki imajo težave z vidom, redno uživajo borovnice oziroma še bolje – njihove pripravke ali izvlečke,

saj ti vsebujejo večje količine antocianidov, ki izboljšujejo jasnost vida in pomagajo tistim, ki imajo težave s prilagajanjem vida ponoči oziroma v temi. Antocianidi varujejo oči pred poškodbami prostih radikalov, UV-žarki ter drugimi vsakodnevnimi obremenitvami vida.

Borovnice naj pridno uživajo ljudje:

 • ki imajo pogosto utrujene oči
 • tisti, ki veliko presedijo pred računalnikom ali televizijo
 • ki veliko berejo.

Po borovničevem soku ali borovnicah naj segajo piloti, pa tudi vozniki na cesti. Priporočajo se tako kratkovidnim kot daljnovidnim. Svetujejo se tudi pred degeneracijo rumene pege in sladkornim bolnikom za lažje preprečevanje diabetične retinopatije. Prav sladkorna bolezen in starostna degeneracija rumene pege sta med najpogostejšimi vzroki za slepoto ali izgubo vida. Poparek iz posušenih borovničevih listov znižuje raven sladkorja v krvi.

Borovnice so koristne za ožilje,

ker njihovi flavonoidi v družbi z vitaminom C krepijo stene žil. Zavirajo oksidacijo LDL-holesterola in oksidacijske poškodbe žilnih sten, zaradi katerih te postanejo preveč prepustne in tako sodelujejo tudi pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Ko jemo borovnice, se tako nevede branimo pred civilizacijskimi boleznimi.

Borovnice pomagajo še:

 1. za zdravo ožilje in zmogljivo srce,
 2. proti oksidaciji LDL-holesterola in za njegovo zmanjšano vsebnost v krvi.

Borovnice delujejo proti vnetjem.

Bakterije potrebujejo okolje, kjer se lahko razmnožujejo. Borovnice spreminjajo kislo okolje v alkalnega in tako preprečujejo bakterijam možnost razmnoževanja:

 1. čistijo sečne poti
 2. delujejo protivnetno na mehur in ledvice
 3. lajšajo težave pri ledvičnih kamnih
 4. zdravijo in obnavljajo sluznice v celem prebavnem traktu,
 5. ohranjajo  zdrave razmere v prebavilih, predvsem v debelem črevesu, kjer preprečujejo razvoj škodljivih mikroorganizmov. V temni lupini je veliko čreslovine, barvilo mirtilin pa zavira razmnoževanje bakterij.

Borovnice  delujejo tudi kot preventiva pred rakom, ker ščitijo pred oksidacijskimi poškodbami celic in še bi lahko naštevali.

borovnice-obnova-mozganov

Nimate časa za nabiranje borovnic? Obstaja prehransko dopolnilo, ki vsebuje izvleček borovnic, rdeče pese, robidnic, brusnic… Vpliva na razstrupljanje vodnega dela telesa. Flavonoid complex

Na zaščito maščobnega dela celice pa vpliva Carotenoid complex

Kliknite: recepti za smoothie