Amarant – super živilo za hujšanje

 
 

Amarant je popolno živilo in spada v kategorijo super živil

Amarant vsebuje ogromno beljakovin. Vsebuje jih kar 4 krat več od kuskusa, čeprav je na prvi pogled videti enak.  Po sestavi bi ga lahko primerjali s kvinojo. Obe žiti izvirata iz srednje Amerike. Poznali so ju tako Inki kot Azteki.

Amarant pospešuje hujšanje

Amarant je žitarica, ki je bogata z aminokislinami. Vsebuje aminokislini lizin  in metionin. To sta ključni dve sestavini za izdelavo karnitina, ki v telesu deluje kot »ladjica«, ki vozi maščobne molekule po krvi v celične peči – mitohondrije, kjer se maščobne kisline spreminjajo v energijo. Da se karnitin tvori, telo potrebuje še vitamin C, vitamina B3 in B6 ter železo. Vse to se nahaja prav v amarantu.

Amarant ima glikemični indeks samo 35, kar pa pomeni, da je živilo, ki ga lahko jeste kadarkoli – za zajtrk, kosilo, za večerjo ali kot vmesni obrok – seveda v kombinaciji z drugimi živili, da se izboljša okus. Ker ima nizek glikemični indeks je to super živilo za sladkorne bolnike. Priporočam, da bi z amarantom nadomeščali krompir in bel riž.

amarant-super-zivilo

Amarant je odlično živilo za izdelavo rastnega hormona

Da telo izdeluje rastni hormon, potrebujete v večernem obroku naslednje hranilne snovi:

 • vitamine C, B3 in B6,
 • minerale kalcij, magnezij, kalij in cink,
 • aminokisline ornitin, arginin, glicin, lizin, triptofan, glutamin in tirozin.

Vse te sestavine so prav v amarantu. Najbolj pomembni aminokislini za izdelavo rastnega hormona sta aminokislini arginin in lizin. Kdor je pogosto utrujen, se težko zbere, ima krvavo podplute oči, občuti slabost v želodcu, čuti omotico, je slabokrven in mu izpadajo lasje, lahko trpi zaradi pomanjkanja aminokisline lizin.

Rastni hormon stimulira rast mnogih tkiv, saj se pod vplivom rastnega hormona povečuje število celic in tudi njihov volumen, zato je tudi edini hormon, ki dejansko pomlajuje.

Rastni hormon se začne tvoriti ponoči približno 90 minut po tem, ko zaspite, vendar le, če zvečer jeste pravo hrano. Večerja je najpomembnejši obrok dneva in odloča o tem, ali se boste redili in starali ali pa se boste pomlajevali in hujšali. Dlje kot boste spali, bolj boste vitki, mladostni in polni energije! Rastni hormon vas obnavlja, pomlajuje in povzroča hujšanje, medtem ko spite.

Količina naravnega rastnega hormona v telesu se s starostjo zmanjšuje. Nekje okrog petdesetega leta starosti ga telo popolnoma preneha izdelovati, razen če mu malo pomagate s pravilno prehrano in z dobro voljo.

Amarant vsebuje triptofan, ki je glavna sestavina za izdelavo hormona sreče

Aminokislina triptofan deluje pomirjajoče, zmanjšuje glavobole in napetost ter pomaga pri dobrem spanju. Da se triptofan pretvori v serotonin – hormon sreče, nujno potrebujete vitamina B3 in B6 ter cink.  Vse to vsebuje prav amarant.

V epifizi se podnevi izloča hormon sreče serotonin (seveda, če občutimo srečo in če jemo pravo hrano), zvečer pa se začne izločati hormon spanja melatonin, ki poskrbi, da se umirimo in mirno zaspimo. Žleza je velika kot grahovo zrno.

Epifiza je povezana s kronsko čakro, energijsko točko, ki se nahaja v geometrijskem središču možganov. Sedma čakra je povezana z zmožnostjo predstavljanja, z ustvarjalno energijo, z intuicijo in duhovnimi spoznanji. Ko se vrtite v negativni energiji, ko ste v stresu, se zmanjša energijski pretok skozi telo, kar zmanjša tvorjenje hormona sreče, posledično slabše deluje epifiza, ki pa vpliva na vse procese v telesu. Zaradi zmanjšanega pretoka energije je tudi moteno izločanje hormona spanja melatonina, zato zvečer težko zaspite, predvsem pa se vam ne tvori rastni hormon. Center, kjer se izdeluje rastni hormon je hipofiza, ki se prav tako nahaja v možganih.

Amarant je žitarica, ki so ji rekli »hrana za bogove.« Bo že držalo. Amarant je živilo, ki bi moralo biti vključeno v dnevno prehrano!

amaratnt-smoothie-hujsanje-minka-gantar

Recept za jutranji smoothie iz amaranta

Zvečer:

 • V pol litra vode skuhaj 4 žlice amaranta. Na zmernem ognju naj vre pol ure. Ko je kuhano, samo odstavite in pustite, da se ohladi.
 • V kozarec vode namoči pest mandljev. Naj se namakajo čez noč.

Zjutraj zmešajte:

 • 1 dl jogurta
 • 1 dl vode
 • 4 žlice kuhanega amaranta
 • pest namočenih mandljev
 • 2 žlici zmrznjenih borovnic
 • žlica cimeta

Še nasvet: Edina pomanjljivost amaranta je, da ne vsebuje vitamina B12. Priporočam, da amarant vedno kombinirate skupaj z živili, ki vsebujeo vitamin B12, ker boste tako še povečali hranilni izkoristek amaranta. Skupaj z jogurtom, skuto ali kot priloga mesu, pa postane amarant živilo, ki mu ni para!

Minka Gantar

Svetovalka za srečno in zdravo življenje

Vas zanima  več? Smoothiji – recepri za hujšanje