IMUNSKI SITEM – KREPITEV

 
 

KAKO OKREPITI IMUNSKI SISTEM?

NARAVNI NAČINI ZA KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA Zapiski po predavanju Sanje Lončar, v Celju, 18.11. 2009

»Če misliš, da si premajhen za spremembe, se spomni, kaj naredi en komar v sobi!«

Kitajski pregovor Kaj moramo delati, da ne bi sabotirali lastnega imunskega sistema ?

Da je okolje pomembno, kaže dejstvo, da na vrtu ne bodo rasle orhideje, če to ni primerna zemlja za njih. Tako v telesu ne bo bolezni, če ne bo pogojev za njen razvoj. Če ste zakisani, ustvarjate pogoje za razvoj bolezni. Vsaka stvar ima inkubacijsko dobo – to je količina časa, ki je potrebna, da se npr. bakterije, ki so vedno v telesu, toliko namnožijo, da izbruhne bolezen Kako dolga bo ta inkubacijska doba, je naša stvar! Vsi imamo različne patogene mikroorganizme (bakterije, viruse…) v telesu – ali se bodo tako razmnožili, da bomo zboleli ali ne, pa je stvar okolja, v tem primeru telesa. Prepričani smo, da bolezen prihaja »od zunaj« (govorimo: »dobim gripo, gripa prihaja…) – ampak vse to je že tu, v nas.  Zdravje je v tem, da vsak dan pospravimo (kot v hiši) vse viruse, bakterije, rakaste celice….ali pa vtise (odpuščamo, se opravičimo, povemo, kaj nas muči…) Ko ne vemo vzroka bolezni, rečemo, da je dano ali pa stresno.

Vzhod: bolezenske klice pridejo, ko smo mi že ustvarili bolezen. V zasluzenih pljučih se počasne vibracije, ki prikličejo bakterije, ki imajo iste vibracije oziroma bakterije vedo, kam morajo priti. Npr.: gnilobne bakterije ne gredo na zelen, zdrav list, ker ne bi znale plezati, ampak zato, ker tiste vibracije ne dovolijo uničenja. Ko pade list na tla, oddaja druge vibracije in prikliče bakterije, ki ga razgradijo. Ko smo zaskrbljeni, v stresu, oddajamo vibracije oziroma takšno glasbo življenja, da privabimo plesen. Zato je treba spremeniti pogoje, da bakterija reče: «Tukaj nimam kaj delati«, in gre stran. In točno to delajo različne tehnike: veliko gibanja v naravi, zelišča, masaže…, ljubezen. Kako deluje imunski sistem?

vitamini za hujšanje

Zunanja zaščita:

  • obramba: solze, potenje. V solzah je lizocim, ki razkraja celično steno nekaterih bakterij. Ugotovili so, da imajo fantki v vrtcu že pri petih letih višji krvni pritisk kot deklice, ker zadržujejo solze.
  • Naslednja obramba je sluznica sapnika, ki lovi celice in jih z lizocimom uničuje. Ni dobro uporabljati septolet in pršilcev, ker je potem motena proizvodnja lastnega lizocima.  Z njimi namreč najprej res pobiješ vse bakterije, nato pa si še bolj dovzeten. Bolje je uporabljati islandski ali gozdni lišaj. Ta naredi na našo naravno sluz še eno plast zaščite. Primerno je tudi za ljudi, ki veliko govorijo.  Ali pa cimet in med (nepasteriziran med) ali pa grgranje žajblja ali ingverja.
  • Nato nas ščiti koža, ki je velik organ in zadrži ogromno mikroorganizmov, razen če se vsak dan ne tuširamo z milom. Loj uničuje več vrst bakterij. Če se umivamo s klasičnim milom, traja 9 ur, da se obnovi kožna zaščita. Za pranje rok je najboljša samo voda – ali pa s čim blažjim milom.
  • Želodec: Večina patogenih organizmov je iz beljakovin. Želodec ustvarja solno kislino, ki je tako močna, da bi razžrla naš prst do kosti. Sposoben je prebaviti vse beljakovine (= patogene organizme) Sabotiramo ga, če jemljemo antacide (zdravila proti kislini) ali če ne pijemo dovolj vode. Genialna rešitev narave: želodec prebavi zrezek, ne požre pa samega sebe. Na srečo nas želodec ne vpraša, kako naj to naredi, ker tako nič ne vemo. Bikarbonatna raztopina prepreči, da se solna kislina ne dotakne želodčne sluznice. Telo ves čas preverja: če je dovolj bikarbonatne raztopine, brizgne več solne kisline- če je ni dovolj brizgne malo solne kisline – posledica pa je, da ni prebave. Če ni dovolj vode (2l na dan), se ne tvori bikarbonatna raztopina- če tega ni, je slaba prebava in slaba odpornost. Vodo je najbolje piti pol ure pred jedjo, ker gre takoj tja, kjer se rabi. Po kosilu ali med jedjo to nič ne pomeni oziroma se želodec še bolj trudi, da prebavi vse, kar smo s to vodo razredčili. Ni tako važno kaj je v želodcu, ker se bo vse prebavilo, če so dobri pogoji.
  • Levkociti: naredi se jih 2 milijona na sekundo in zdržijo nekaj dni, če ste dober gostitelj. Vegetarijanci npr. imajo dvakrat več celic ubijalk (L), ker jih ne porabijo za prebavo (razkroj) mesa oz. za prebavo patogenih bakterij, ki so v vsakem mesu, pa če je še tako sveže (ker nekaj časa je le že bilo mrtvo) Mikrovalovka povzroči, da so v bakterija degenerirane beljakovine, ki jih morajo levkociti pospravljati. Torej se mi odločamo, kje bomo porabljali levkocite.
  • Kri: fagociti in makrofagi
  • Vročina : telo dvigne temperaturo za 1 stopinjo C in kjer koli v telesu (v kateri koli celici) so sovražniki (bakterije) jih skuri, ne da bi bilo potrebno, da bi IS preiskal vsako celico (kot če bi iskali kriminalca v vsaki hiši v Slovenji) Skurimo jih, ker so občutljivi na vročino. Če vzamemo antipiretik (npr. Aspirin, Lekadol) in zbijemo vročino, je tako kot da bi skrili sovražnika (povzročitelja). Tisti, ki znajo sodelovati z vročino, jo sprejmejo in gredo lepo v posteljo. Sicer se bo vročina ponavljala, dokler ne uspe (ne skuri sovražnika) ali ne obupa. Ni dobro, če nimaš vročine! Res pa je kot pravi A. Fogel (Vogel?), da peč lahko kurimo, če je dimnik čist. Če normalno dihamo, izločamo, nas vročina ne bo prizadela. Če pa je kdo zaprt (obstipiran), je potrebno najprej narediti klistir, ker sicer bo vročina še narasla. Ko vročina narašča, v centru dogajanja, nas zebe, nam je slabo, se tresemo. Takrat se pije vroč čaj (bezeg, lipa… ,NE pa meta in NE limonada). Ko vročina doseže stopnjo, ki jo je organizem želel, pa jo začne oddajati. Takrat smo rdeči in takrat je dobro, da pomagamo pri ohlajanju – se odkrijemo, pijemo mlačen čaj, mlačno limonado in tako sodelujemo pri tem procesu. Če ne uspe, telo postopek ponovi še enkrat. Temperatura 39,5 še ni nevarna! Dobro je, da poznamo akopunkturne točke – kot je npr. tista na komolcu (zelo boleča) – če jo stisneš, pade temperatura za 1 stopinjo C.
  • Vnetje Če se urežemo in pri tem ni rdečine, je to znak slabega imunskega sistema. Pomeni, da ni prave reakcije (»Fantje= imunski sitem – igrajo karte, jih ni tam, kjer bi morali biti.«) Naravna sredstva: propolis (deluje celo na tiste bakterije, ki so odporne na antibiotike), Carotenoid complex

glikemični indeks - zasvojenost z OH

Kaj slabi IMUNSKI SISTEM? Vse, kar slabi ravnovesje florein favne v telesu! Večina probiotikov deluje kot antibiotiki in antimikotiki. Zdravila udarijo in uničijo floro. Znaki zakisanosti so: artritis, artroza, putika…. Pri zakisanosti poskuša telo z alkalnimi snovmi kompenzirati , pride do minusa teh snovi, kisline pa se nabirajo. To pa je odlično za bakterije.

Preobremenjenost s toksini (s kemijo) – V Seattlu so delali raziskavo in ugotovili, da so imeli otroci iz običajnih vrtcev 6 do 9 krat (900%) več toksinov kot otroci iz Waldorfskih, kjer uporabljajo same naravne materiale. Celo severni medvedi so polni toksinov.

Vsakih 6 mesecev se celice telesa obnovijo. Vse celice jeter se obnovijo v 2 letih, kosti v 10 letih. Če nabavljate in jeste smeti, telo vgrajuje smeti. Ne pričakujte, da bo Ministrstvo za zdravje skrbelo za vaše zdravje – oni gledajo, da ne umrete 2 uri potem, ko nekaj zaužijete, kaj bo na dolgi rok, jih ne zanima. Ni dobro, če telo dobi:

a) premalo koristnih snovi (kisik, vitamini, encimi, »živa hrana«)

b) če izgubi ritem

c) če ima premalo počitka

Kaj je to izguba ritma? Gre za neredno spanje, neredne obroke in neredno sprostitev. Včasih je bil red: zajtrk, kosilo, večerja – vedeli so za vsak dan, kaj bo, kaj bodo jedli. Danes pa je drugače; jemo hitro, na suho. Včasih se je dolgo kuhalo, dišalo je, celo telo se je pripravilo in želodec je vedel, kaj mora delati. Če pa namečemo v telo različne stvari, mora biti želodec kot Sherlock Holmes, da ugane, kaj vse je potrebno prebaviti. Narava funkcionira v ritmu, mi pa smo izven tega. Če delamo proti naravnim ritmom, izgubljamo vitalnost in zdravje. Indijci npr. delajo poleti več pozimi pa manj (1 ura v službi = 50 minut) Vsaka ura spanja pred polnočjo se dvojno šteje. Zakaj? Zakaj pa ne nabiramo zelišč zvečer ampak dopoldan in zjutraj? Gre za biodinamiko.  Zvečer so cvetovi zaprti, zelišča ovenijo. Sončni vzhod je izdih dneva. Izdih je od 24. do 12. ure, vdih pa od 12. do 24.ure. Če greš spat ob 22.00, še dve uri sprejemaš energijo. Včasih šteje tudi čas od 14. do 5.ure. Muca Copatarica je prispodoba za regeneracijo telesa, saj je ponoči krpala in popravljala otrokom obleke in copatke. Zvečer ne mažemo kože z mastno kremo in ne jemo svinjskih zrezkov. Če se zbudiš ob 5.00, vstani takoj, ko odpreš oči – te ure lahko nadoknadiš, če greš za kakšno uro spat ob 14.00.

ljubezen do sebe

Premalo počitka

Ni pomembno samo to, koliko ur počivamo;  oziroma ni pomemben le fizični počitek, ampak tudi psihični! Kratkoročni spomin ima 24 ur časa, da se odloči, kaj naj si zapomni in kaj ne… Če npr. 1 uro poslušaš poročila, se bo to eno uro čistilo. Veliko energije se porabi za mentalne procese. Npr. Zakaj pade v nezavest nekdo, ki je slišal, da se je njegovemu dragemu nekaj zgodilo? Zato, ker gre vsa energija v misel »Biti drugje, biti ob tistemu, ki se mu je kaj zgodilo…« Skrbi jemljejo energijo. Najmanj izgubljamo energijo, če počnemo stvari eno za drugo!

Ločiti moramo:

  1. Dvigati (skrbeti za) imunski sistem kar je kot uriti vojsko, da bo pripravljena za bitko, če do nje pride.
  2. Pospeševati odziv  imunskega sistema – pomeni iztisniti vse iz njega. Za to uporabljamo imuno stimulanse . Ti naredijo, da se IS zmiga in dela normalno.

Zdravilno je grgranje slane vode in izpiranje nosu. Nobeno cepivo te ne more cepiti proti lastni neumnosti!

Poskrbite za močan imunski sistem:

1. probiotične bakterije

2. naravni antibiotik – česen

3. C-vitamin

4. Carotenoidne snovi iz sadja in zelenajve