HUJŠANJE in načelo srednjega glikemičnega indeksa

 
 

Glikemični indeks živil pomeni, kako hitro in kako močno se hrana spreminja v krvni sladkor. Hrana, ki jo uživate, ima v večji meri visok glikemični indeks (bela moka, sladkor, razni prigrizki..), kar pomeni, da se v krvi prehitro in prekomerno dvigne sladkor. Telo (trebušna slinavka) nato pošlje inzulin, da to ravnovesje v krvi spravi v red. Vendar, ker je sladkorja v krvi preveč, se izloči tudi preveč inzulina, kar pa prekomerno zniža nivo sladkorja v krvi. Takrat se počutite utrujene in brez energije. Vsi poznamo stavek: »cuker mi je padel«.

Prehranjevanje, ki upošteva glikemični indeks živil, temelji prav na tem spoznanju: spodbuja uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom in omejuje uživanje živil z visokim glikemičnim indeksom – hrane, po kateri ste vedno bolj lačni.

Prednost je vsekakor ta, da se naučite pravilnega prehranjevanja. Ta način prehranjevanja vas ne spravlja v skrajnosti, kjer morate iz jedilnika črtati cele skupine živil.

Zdravo hujšanje

KONČNO LAHKO JESTE!

Na primer; Ogljikovi hidrati, ki imajo visok glikemični indeks, povzročajo utrujenost in dušijo dejavnost možganov. Če pa v istem obroku zaužijete beljakovine, s tem preprečite, da bi se zaradi navala sladkorja utrudili, saj beljakovine vsebujejo aminokislino tirozin. Iz nje telo izdeluje kemično snov dopamin, ki poživlja in vzbuja dobre občutke ter povečuje življenjsko moč. Poleg tega hitreje razmišljate, ste bolj zbrani, motivirani ter duševno in celo spolno živahnejši. Aminokislina tirozin vpliva tudi na zmanjšanje lakote. Aminokislino tirozin vsebujejo avokado, mandlji, arašidi, jajca, fižol, bučna semena ter vsi mlečni izdelki, kot so skuta, jogurt, kefir in sirotka.

Pri vsem tem pa je zelo pomembno tudi to, kje je vaš fokus. V kolikor bo vaš fokus na tem, da ne morete shujšati, da greste samo mimo krožnika pa se že zredite, potem bo to vaša resnica, ki bo odsevala vašo realnost. Zato bodite do sebe ljubeznivi, pohvalite se za vsak korak, ki ga naredite, naj bo vaš fokus na tem, da z zdravim načinom prehranjevanja spodbujate dobro počutje, vitalnost in več energije. Predstavljajte si, kako se vsaka vaša celica v telesu veseli skupaj z vami in prekipeva od energije in zdravja. Zahvalite se vašemu telesu, objemite ga z zavedanjem, da je to vaš tempelj, ki si zasluži le najboljše.

Več o tem kako se prehranjujemo po načelu srednjega glikemičnega indeksa, kako si pripravimo zdrave in hranljive obroke in ob tem tudi shujšamo, si lahko preberete v knjigi Ko imajo hormoni žur.

Članek pripravila Špela Seljak