Zdravo hujšanje in trebušna slinovka

 
 

Trebušna slinovka je žleza  prebavnega trakta, ki ima dve nalogi:

  1. proizvaja dva hormona – inzulin in  glukagon, ki vplivata na presnovo ogljikovih hidratov
  2. proizvaja prebavne encime

Če želite trajen uspeh pri hujšanju, poskrbite, da vam sladkor v krvi ne bo nihal (oz. vam bo minimalno nihal). Ko imate sladkor v krvi v ravnovesju, telo začne porabljati energijo iz skladišč – maščobnih celic. Maščobne obloge na vašem telesu so samo skladišča energije, ki čakajo na aktivacijo. Aktivirate pa jih s hrano, ki uravnava sladkor v krvi.

Ne pozabite, da niste predebeli zato, ker preveč jeste, temveč zato, ker jeste napačno hrano. Zaradi takšne hrane začne telo izločati preveč inzulina, sladkor v krvi (glukozo) se shrani v maščobne celice,  vi pa se zredite.

Ko vaša trebušna slinovka končno normalno deluje, je pomembno, da še naprej skrbite za njeno zdravje. Če se boste vrnili k prejšnjim prehranjevalnim navadam in uživali slabe ogljikove hidrate z visokim GI, se bo trebušna slinovka takoj odzvala s povečanim izločanjem inzulina. Prišlo bo do hiperglikemije, ki lahko povzroči utrujenost, brezvoljnost in naval volčje lakote. Posledično pride do povečanje telesne teže.

Če se boste prehranjevali po načelu srednjega glikemičnega indeksa, bo vaša slinovka delovala normalno. Dalj časa, ko se boste prehranjevali na ta način, bolj enostavno vam bo  ohranjati idealno težo in bolj sproščeno boste izbirali hrano.  Želite več informacij? Pridite na predavanja v tem tednu!

Če želite ohraniti svojo težo in poskrbeti za zdravo trebušno slinovko, izbiraje le živila z glikemičnim indeksom 50 ali manj. (vir Prehrana po Montignacu)

glikemični indeks in sladkor v krvi

Če želite shujšati, potem “morate” uravnati sladkor v krvi

Kaj pa narediti, ko nimate časa jesti?

Pomagajte si z napitki za hujšanje. Nadomestite tiste obroke, ki jih zaradi hitrega tempa preskočite. Enostavno si pripravite okusen napitek, ki vas nasiti in vam da energijo! Sestava je takšna, da ostaja sladkor v krvi v ravnovesju. Beljakovine, ki so razgrajene na najmanjše dele – aminokisline, bodo poskrbele, da boste občutili dolgotrajno sitost, mineral krom pa bo poskrbel, da vam ne bo nagajal inzulin, ki povzroča navala lakote. Že prvi dan ne boste imeli več potrebe po sladkem. Preberite kaj pravi gospa Rosanda:

“Pozdrav! Danes je šele drugi dan odkar uporabljam vaš izdelek pa je učinek neverjeten, ni napetosti v trebuhu, prebava se je uredila,  najboljše je to, da nisem lačna, nimam želje po sladkem, ….”

Ali ste vedeli?

Banana ima visok glikemični indeks -60 in povzroča naval lakote. Če želite shujšati, nehajte jesti banane! Jeste jih lahko samo za dopoldansko  malico, pa še to skupaj z beljakovinami (skuta).