Daj nam danes naš vsakdanji kruh

 
 
Ko sem bila še čisto majhna, se spomnim, da smo doma še imeli kaščo z žitom, doma so še vedno sejali pšenico, spomnim se, kako so ženske žele žito in kako je dišalo, ko je mama enkrat tedensko pekla kruh.

V “mentgi” je zamesila veliko količino testa, ki je počasi vzhajalo, potem pa ga je razdelila v peharje, kjer je testo še enkrat  počasi vzhajalo. Otroci smo morali zapirati vrata, da se kruh ne bi “prehladil”. Ta čas je zakurila v  krušno peč in pripravila pravo temperaturo, potem pa kruh spekla. Komaj smo čakali na sveže pečen kruh, ki se je kar topil v ustih.

Se tudi vi še spominjate te pravljice? To ni tako grozno nazaj – pred davnimi časi… to se je dogajalo samo nekaj desetletij nazaj.

Nadaljevanje? In potem so se  časi  spremenili. Zavladal je hudoben kralj po imenu Pohlep. V kruh so začeli dodajati umetne snovi. Prišli so težki časi. Ljudje so začeli zbolevati. Pestile so jih težave – od sladkorne bolezni, do  težav  s presnovo – pomanjkanje energije;  pa do raka – počasnega mučnega umiranja.

Preberite: aditivi v kruhu in koliko prihranite s peko domačega kruha

DOMACIKRUHKRUH

Nadaljevanja ne bom pisala. V pravljicah se pojavi rešitelj - dobri princ, ki  poljubi princeso ali  obuti maček, ki poje hudobnega gospodarja. No – v življenju je malo teže, razmislite pa sami, kako bi lahko napisali srečen konec.

Mogoče bi morali kaj spremeniti?

  1. Ko jeste kruh, naj bo to ržen ali pirin
  2. Nadomestite kruh  z oreščki. Ker kruh spada v kategorijo ogljikovih hidratov, povzroča naval lakote. Oreščki vsebujejo nekaj malega OH, beljakovin in dobre maščobe. Oreščke namakajte. Najboljši so orehi, lešniki in mandlji. Izogibajte se indijskim oreščkom.  Preberite več
  3. Začnite sami peči kruh. Če vaša družina na dan pije 800 g kruha je prihranek na letni ravni v višini enega dopusta.
  4. Dodajte dobra olja, ki ste jih včasih dobili še s hrano. TRE-EN-EN- tri olja v enem – vsebujejo  olja iz pšeničnih kalčkov, olja iz riževih otrorbov in sojina olja (soja ni gensko spremenjena). Ta olja zmehčajo celično membrano, zato se boste počutili boljše, z več energije.   Olja TRE-EN-EN

To  mi je poslala gospa Polona: “Od kar jemljem vaše vitamine, se bistveno bolje počutim. Ni primerjave, to je fantastično. Zjutraj se zbudim pred uro, vstanem spočita in polna energije, naredim Tibetance, grem v službo, …….  Popoldan pa mi še vedno ne zmanjka energije in seveda brez težav berem, gledam TV, delam na računalniku,…..Zdržim pokonci do 23. ure in to brez težav. Prej so me oči pekle, da nisem mogla nič. Saj sploh ne morem verjeti, kaj se dogaja. Res je super. Takih dni, kot so sedaj, se jih sploh ne spominjam. Še enkrat hvala lepa za super svetovanje in pomoč.”

energija-celicna-energija