Kako pomagati otroku, ki ima velik apetit?

 
 

Problem ni v tem,

koliko pojemo,

problem je v tem,

kaj jemo!

otrok in hujšanje

Moje hčere imajo za malico rade sadni jogurt z okusom borovnice. Sestava: 2 vrsti probiotičnih bakteriji in 13 g ogljikovih hidratov na 100 ml izdelka. Naj povem po domače: na 1 dl jogurta so dodane skoraj 3 žlice sladkorja; na 2,5 dl jogurta je torej skoraj 7 žlic sladkorja!!

Sladkor povzroča naval lakote!

Človek se vpraša, kaj je sploh še dobro? Če imate v vaši družini težave s prekomerno težo, potem poizkusite upoštevati nekaj izmed spodnjih nasvetov:

 1. Črtajte vso hrano iz bele moke – nadomestite jo s hrano iz ržene ali črne moke. Videli boste, ko pojeste en kos kruha, ste siti. Nimate več želje po celi štruci. Kruh s semeni je v večino primerih izdelan iz bele pšenične moke; semena nas “prevarajo”, da gre za zdrav kruh.
 2. Poskrbite, da boste jedli 5 x na dan – na 3 ure. Telo na ta način občuti izobilje hranil in ne sproži navala neustavljive lakote. Več o nihanju sladkorja preberite TUKAJ – glikemični indeks živil
 3. V pijačah, ki so z okusi, je dodan sladkor. Samo ena plastenka vode z okusom vam prinese 15 žlic sladkorja. Če že mora biti okus, dodajte malo malinovca. Več o sladkorju preberite TUKAJ
 4. Pri vsakem obroku pojejte nekaj od zelenjave. Svež korenček je odlična rešitev!
 5. Krompir pripravljajte z malo maščobe. Krompir je čisti škrob, ki se zelo hitro vsrka v kri in povzroča naval lakote. Če krompir ohladite (krompirjeva solata), se škrobu spremeni sestava in ga telo na more več vsrkati. (vir Prehrana po Montignacu)
 6. Za malico poizkusite  mandlje ali brazilske oreščke, čez pa popijte 1 navaden jogurt – zelo nasiti in ne dviga sladkorja (beri lakote). Tudi otroci bodo radi posegli po zdravem prigrizku.
 7. Pripravite domač sadni jogurt. Koščke sadja zmešajte z navadnim jogurtom in okusna malica je že tu!
 8. Po 17. uri jejte samo še beljakovine (kislo mleko, jogurt, kefir, pršut, sir, meso, ribe..) in zelenjavo (kisle kumarice, redkev, koleraba, paradižnik, paprika…) z rženim kruhom. Videli boste, da vas zelo hitro nasiti.
 9. Kosilo naj vedno vsebuje poleg sveže solate tudi kuhano zelenjavo. Vpliva namreč na nivo sladkorja v krvi,  ki pa posledično preprečuje  naval lakote.
 10. Črtajte  margarino – margarina je predelana maščoba, ki vpliva na “pacanje” telesa (če imate povišan holesterol potrebujete Omega 3 maščobno kislino, ne pa omega 6)
 11. Namazi, ki se dobijo v trgovini vsebujejo veliko dodatkov, ki pospešijo naval lakote – namažite kruh s skuto in dodajte zelišča (npr. drobnjak),ali pa tunino. Naredite svoj namaz in navdušeni boste nad bogatim okusom!
 12. Kaj pa pizze in cmoki? Testo pripravite iz ržene moke. Poizkusite – je okusno!
 13. Razne skutke, pudinge s smetano…lahko pripravite sami doma. Odkrito je bilo, da ima francoska družba Danone svoj lasten inštitut za dietetiko, iz katerega prihajajo rezultati o samih koristih njihovih izdelkov. Preberite članek iz revije Viva Jejte, da boste shujšali
 14. Priljubljena hrana otrok so pizze, njoki, bele sirove štručke… Energijsko nabita hrana je boljša izbira v dopoldanskem času. Kosilo in popoldanski obroki pa naj bodo sestavljeni iz zdrave hrane.
 15. Imejte se radi in zavedajte se tega, da boste celo življenje preživeli s seboj. Naučite tega tudi svoje otroke!

NeoLIfehake

Polovico vrečke zmešate s 2,5 dl mlaka in že imate zdrav obrok, ki vsebuje vse vitamine in minerale!

Ste se že kdaj vprašali, kaj je potrebno narediti, da ne boste ves čas lačni?

Vaše telo potrebuje sestavine, iz katerih bo izdelovalo rastni hormon, ki je odgovoren za rast in obnovo!

Tudi vaš otrok potrebuje sestavine za rast in obnovo!

Nadomestni obrok Gr-control (nadzoruje glikemični indeks – občutek lakote)

Kaj pa imunski sistem? Preberite kaj pravi družina iz Žirovnice: Zdrav in odporen otrok