KAJ NAJ JEM? 5 živil, ki vam pomaga shujšati

 
 

Živila, ki jih dodajte na nakupovalni seznam

hujšanje otrok

zelenjava-betagurd

avokado

kefir1

oreščki

  • Avokado. Če kupite trdega, ga za nekaj dni pustite na okenski polici, da se zmehča. Pripravite ga s skuto, začimbami (zeliščna sol), limono in jogurtom. Vse skupaj zmešate in že imate okusen  obrok. Lahko ga nesete s seboj v službo in ga pojeste za malico. Poleg pojejte nekaj mandljev ali pa nekaj koščkov rdeče paprike.
  • Mandlji so odlično živilo, saj vsebujejo veliko beljakovin. Poleg tega imajo razmerje kalcij: magnezij v razmerju 2:1, kar zagotavlja, da se oba dva elementa vežeta v telo. Magnezij je mineral, ki pomaga razstrupljati jetra, poleg tega pa deluje na maščobo kot vžigalica. V celici namreč aktivira  presnovo in posredno  hujšanje.
  • Polnozrnate testenine. Ker so narejene iz polnozrnate moke, vsebujejo veliko vlaknin, ki vas nasitijo za dalj časa kot testenine iz bele moke. Preberite več o vlakninah
  • Temno listnata zelenjava kot so špinača, motovilec, brokoli, blitva, rukola,…bi se morale znajti na vašem krožniku prav vsak dan. Vsebujejo veliko železa, kalcija, kalija, C-vitamina in še veliko drugih antioksidantov, ki pripomorejo k aktivaciji hujšanja. Vam ne uspe s hrano – dodajte antioksidante!
  • Maslo ima lastnost, da prenese visoke temperature segrevanja. Poizkusite popeči piščančje meso na maslu. Navdušeni boste nad novim okusom!

glikemični indeks-kruh

Kaj bi morali črtati iz svojega nakupovalnega seznama?


  • Bela moka je popolnoma prazna hrana. Nadomestite jo z moko iz celega pšeničnega zrnja. Odlična je za pripravo polnozrnatih palačink, kot gostilo za omake in za pripravo polnozrnatih cmokov. Tudi bel kruh črtajte in ga nadomestite s pirinim, oz. rženim.
  • Sadni jogurt nadomestite z navadnim. Če imate radi sadne okuse, zamešajte vanj zmrznjene gozdne sadeže.
  • Sir z vsebnostjo maščobe 45% ali več. Nadomestite ga z lahkimi siri s 25% mlečne maščobe. Siri vsebujejo veliko beljakovin in so odlični za vmesne obroke.
  • Bel sladkor nadomestite z melaso ali javorjevim sirupom. Rjav sladkor je še bolj škodljiv kot bel, saj je samo pobarvan bel sladkor. Preberite celo zgodbo o sladkorju
  • Pripravljene jedi v vrečkah (razne juhe, testenine…) vsebujejo veliko umetnih dodatkov, ki so na bazi škroba in sladkorja. Vsi ti dodatki povzročajo naval lakote kaj kmalu po zaužitju. Ste se že kdaj vprašali, zakaj vas napade volčja lakota po tem, ko ste se najedli? Poskrbeti morate za sladkor v krvi. zdravo hujsanje- jediliki za husanj-hujsanje v noge
Pomagajte si z napitki za hujšanje