Imunski sistem – kako okrepiti imunski sistem

 
 

Prosti radikali, ki napadajo naše celice, se ne moremo izogniti.

Izogniti pa se tudi ne moremo virusom, ki so vedno močnejši. Ali bomo zboleli  ali pa bomo ostali zdravi, odloča naš imunski sistem.

Kako okreptit imunski sistem?

Imunski sistem slabi stres, klorirana voda, sevanja in UV žarki, izpušni plini in onesnažen zrak, kajenje, aditivi v hrani, herbicidi in pesticidi, deodoranti in čistila, pa celo presnovni procesi v telesu in razna vnetja. Tudi ljudje, ki zdravo živijo,  kot naprimer športniki, lahko s svojim stilom življenja oslabijo imunski sistem.

zdravje-srecno-zivljenje-minka-gantar-imunski-sistem

ANTIOKSIDANTI so snovi, ki jih najdemo v svežem sadju in zelenjavi krepijo naravno odpornost našega telesa – krepijo imunski sistem.

https://www.srecno-zivljenje.com/imunski_sistem.html

Kako okrepiti imunski sistem?

Varovalne snovi, tako imenovani antioksidanti, so ključni za pravilno delovanje celic in lovljenje prostih radikalov – ključni so za močan imunski sistem. Kaj moramo vedeti o njih? Bržkone to, da je za želeni učinek treba uživati koktejl antioksidantov.

Antioksidanti so snovi, ki jih najdemo v svežem sadju in zelenjavi ter ščitijo naše telo pred vdori škodljivih snovi. Prostim radikalom, ki jih antioksidanti nevtralizirajo, se danes ne moremo izogniti. Povzročajo jih stres, klorirana voda, sevanja in UV žarki, izpušni plini in onesnažen zrak, kajenje, aditivi v hrani, herbicidi in pesticidi, deodoranti in čistila, pa celo presnovni procesi v telesu in razna vnetja. Tudi športniki, ki redno trenirajo, so zaradi povečanja kemičnih reakcij podvrženi nastanku prostih radikalov. Prosti radikali delajo škodo na celici in so v veliki meri odgovorni za padec imunskega sistema ter za nastanek težkih bolezni, kot so rak, avtoimune bolezni – multipla skleroza, Alzheimerjeva in Parkinsova bolezen, zvišan holesterol in trigliceridi, ateroskleroza – poapnenje žil, vnetja sklepov – artritis, itd.

V zimskem času je najboljša zelenjava zelje – v vseh oblikah. Kislo zelje vsebuje veliko vitamina C, probiotikov, ki krepijo imunski sistem ter prebiotikov – to je hrana za dobre bakterije v črevesju. Zelje spada v skupino križnic. Križnice vsebujejo žveplove spojine, ki nevtralizirajo toksine, znižujejo raven holesterola, prispevajo k dobremu delovanju imunskega sistema ter uravnavajo presnovo. Križnice delujejo na razstrupljanje celičnega jedra.

Priporočam uživanje zelenjavnih smutijev. Mogoče imamo še vedno v skrinji peteršilj? Uporabljajmo ga vsak dan. Zjutraj si pripravimo smuti iz dveh decilitrov sirotke, nekaj žlic zmrznjenega peteršilja, ščepec soli, pol avokada ter nekaj orehov ali namočenih mandljev. Naš imunski sistem bo že zjutraj dobil infuzijo hranil. Še en namig za smuti, ki krepi imunski sistem: zmešajmo deciliter jogurta, dodajmo malo vode, cimet, ingver ter zmrznjene borovnice. Virusi in bakterije nimajo možnosti za razmnoževanje. Od sadja pa priporočam granatna jabolka. Ker dozorijo pozno jeseni, so še vedno polna zaščitnih snovi. Če granatno jabolko prerežemo na polovico, lahko vidimo, da spominja na celice. Granatno jabolko vsebuje resveratrol, ki obnavlja celice, alfa-lipoično kislino, ki je močan antioksidant, topen v vodi in maščobi, obnavlja vitamina C in E ter zmanjšuje oksidacijski stres.

Če pogledamo celico, ta potrebuje: beljakovine, ki jih dobimo v soji, skuti, jogurtu, ribah; zaščitne snovi, ki so topne v maščobi (paradižnik, korenje, paprika, špinača), v vodi topne zaščitne snovi, ki so v grozdju, granatnem jabolku, borovnicah, brusnicah; maščobe v hladno stiskanih oljih kot so oljčno olje, bučno olje, laneno olje. S temi živili imamo pokrite vse potrebe celice. Celica je nahranjena, zaščitena in pretočna, kar je pogoj za dolgo ohranjanje mladosti. Vsa ta živila sama vsak dan uporabljam. Naj omenim nekaj dejstev o resveratrolu, ki je v kožici grozdnih jagod, rdečem in črnem vinu. To je zaščitna snov, topna tako v maščobnem kot v vodnem delu celice. Rastline proizvajajo resveratrol kot lastno zaščito pred glivično infekcijo, stresom, poškodbami in sončnimi žarki. Resveratrol krepi imunski sistem rastlin, dviga pa tudi imunski sistem ljudi: deluje protivnetno, proti virusno, zavira razvoj raka in nastanek bolezni srca in ožilja. Zaščitno deluje tudi na srčne, možganske in ledvične celice. Zadnje raziskave dokazujejo celo učinek resveratrola proti staranju, kot tudi pri izboljšanju in preprečevanju degradacije vida in možganov. Resveratrol prispeva k obnovi E vitamina, kar pomeni, da se poveča zaščita celičnih membran, poveča se prekrvavitev, poveča se dovod kisika v najbolj oddaljene žilice, kapilare, in ne nazadnje se upočasni staranje.

Najbolj znani in učinkoviti antioksidanti so vitamin C, vitamin E in provitamin A (betakaroten). Med zaščitnimi antioksidantnimi snovmi izstopata minerala cink in selen. Zadnji, poznamo ga tudi kot mikroelement dobre volje, tudi dokazano spodbuja delovanje imunskega sistema.

Vitamin C

Cink je ključen pri razvoju in delovanju celic imunskega sistema ter pomaga pri vezavi škodljivih snovi – razstrupljanju. Cinka največ dobimo v gobah, špinači, ovsenih kosmičih, v oreščkih, kot so mandlji, arašidi, pinjole, v bučnem in sončničnem semenu ter v vsej morski hrani. Mineral selen pripomore k izdelavi vojščakov, ki pripomorejo k hitremu delovanju imunskega sistema. Hkrati krepi delovanje vitaminov A, C in E ter spodbuja nastajanje protiteles. Najbogatejši viri so česen, čebula, brokoli, paradižnik, brazilskih oreščki, orehi in sončnična semena.

Iščete dobra naravna prehrsnska dopolnila za imunski sistem? Kliknite – imunski sistem