Kako prodobimo mišično maso?

 
 

Gibanje zjutraj je odlična rešitev za začetek delavnega dne. Prednost lahkotnega teka, hitre hoje, kolesarjenja, tibetanskih vaj – vrelec mladosti in plavanja v zgodnjih urah je v tem, da lahko telo izkoristi še del nočne faze izgorevanja maščob ter dodatno pospeši presnovo maščob. To velja, če vadite pred zajtrkom – torej na tešče. Ker je raven sladkorja v krvi nizka, telo samodejno načenja maščobne zaloge. Vas zanima hujšanje v spanju? SPIMO IN HUJŠAJMO


mišice in veselje

Naj vam  povem nekaj dobrih primerov za hitro  pridobivanje obilnega trebuha in obilne zadnjice (kljub gibanju):

  1. Ob vikendih  hodimo v hribe. V nedeljo smo bili na Blegošu. Pot je nezahtevna in primerna za družine z majhnimi otroki. Ko smo prišli do koče – domača ocvirkovca (Olga je prava mojstrica!) in borovničke.
  2. Moj mož se je domenil s sodelavci za rekreacijo  enkrat na teden – super! Po končani odbojki  – pivo.
  3. Kolesarjenje: med Kranjem in Medvodami je priljubljena kolesarska pot, na pol poti pa slaščičarna. Nekoč sta se tam ustavila oče in sin – obadva v polni kolesarski opremi. Naročila sta si limonado in  zajeten kos torte.

Če po gibanju jemo ogljikove hidrate (sladkarije in alkohol) se telo ne more obnavljati. Za obnovo potrebuje beljakovine.

Z gibanjem se  porablja uskladiščena energija – shranjena v obliki maščobnih zalog. Prvih 20 minut gibanja telo porablja glikogen – energijo, ki je shranjena v mišičnih celicah in v jetrih.  Na glikogen je vezana voda – vsak gram glikogena veže štiri grame vode.   Zato so vse reklame, ki trdijo, da zadostuje že pet minut vadbe dnevno, zavajanje.  Mogoče boste s petminutnim gibanjem izgubili nekaj vode, maščobne obloge pa bodo ostajale točno tam kjer so.

Šele po  20 minutah vadbe začne telo porabljati maščobne zaloge, če:

  • Dobro uro pred vadbo zaužijete nekaj, kar vam da energijo. Dobra izbira so oreščki – mandlji, orehi, lešniki… (če ste občutljivi na sladkor v živilih, se izogibajte indijskim oreščkom). Če je presledek med kosilom in naslednjim obrokom prevelik (6 ur), vam bo krvni sladkor močno padel. Zaradi tega ne boste imeli dovolj energije za vadbo.
  • Srčni pulza naj ostaja pod 130. Izračunajte si svoj maksimalni srčni pulz:  ( (220 – starost v letih – utrip v mirovanju) x vadbeni dejavnik (0,55) ) + srčni utrip v mirovanju = max. srčni utrip. Pod to mejo vaše telo še porablja maščobne zaloge. Če prekoračite to mejo, bo vaše telo začelo porabljati mišično maso.  Primer – če ste stari 40 let:((220 -40-72) x 0,55) + 72 = 131
  • Čim prej po vadbi zaužijte beljakovine, da ima vaše telo možnost hitre obnove. Tako pride do presežka beljakovin, ki je nujno potreben za obnavljanje in krepitev mišične mase čez noč.  Tako pridete do tega, da spite in hujšate! Hitra rešitev za hujšanje v spanju je napitek GR-control: http://www.srecno-zivljenje.com/zdravo-hujsanje.html#napitki-za-hujsanje